TÜRK-İRAN İŞ KONSEYİ’NDEN İRAN’A YOL VERGİSİ SEFERİMütekabiliyet Yasası'yla Türkiye'den gayrimenkul alma hakkı kazanan İranlı yatırımcılar bir yılda İstanbul'da bin şirket açarken, bunun karşılıklı ticarete yansımasına yönelik Tahran hükümetine baskılar artıyor.
“Bizim derdimiz politika değil ticaret“
Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, son aylarda özellikle yol ve mazot vergisi gibi konuların hallolması için sıkı görüşmeler yürüttüklerini ve bu konuda hükümetten destek aldıklarını belirtti. "İran sadece Türk TIR'larından yol vergisi alıyor. Mazotu da İran fiyatının yüzde 400 üstünde bize satıyor. Bu konular halledilirse ticaret iki katına çıkacak" diyen Ulusoy, 21-23 Mayıs arasında İran'a beş şehri kapsayacak bir ticaret heyetiyle çıkarma yapmaya hazırlandıklarını ifade etti. Ulusoy, "Bizim derdimiz politika değil ticaret. Geçen yıl 14 milyar dolarlık ihracatımız vardı, 2020 hedefi 20 milyar dolar" diyerek, 50 yılı aşkın süredir İranlılarla toplantılar yaptığını, her seferinde el sıkışarak masadan kalktığını, bu kez de yüzde 99 ihtimalle anlaşma sağlanacağını belirtti. 2011'de 400 milyon $'ı buldu
Ali Osman Ulusoy, İran'ın sadece Türkiye'den giden TIR ve kamyonlardan yol vergisi adında vergi aldığını belirtti. İran'a Türkiye'den 2011 sonunda 85 bin araç girdiğini ve bu araçların Tahran hükümetine toplam 400 milyon dolarlık vergi ödediğini ifade eden Ulusoy, "Bu yıl İran'a 100 bin civarında Türk aracının girmesi bekleniyor. Ciddi rakamlarda vergi ödüyoruz. Bunun yanı sıra mazotu da bize yüzde 400 pahalı satıyorlar. Hükümetimiz İranla ticaretin duraksamasını istemiyor, bizler de istemiyoruz. Bu sorunlar çözülürse rakamlar iki katına ulaşır" şeklinde konuştu.
İstanbul'da bin 350 İranlı şirket var
2011'de 2 milyon 100 bin İranlı'nın Türkiye'de tatil yaptığını anlatan Ali Osman Ulusoy, Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasının ardından İranlı yatırımcıların sadece İstanbul'da bir yılda 1.000 şirket kurduğunu ve bin 350 İran ortaklı firmanın faaliyet gösterdiğini belirtti. Ulusoy, "Trabzon'da otomotiv endüstrisine yönelik fabrika kurmak ve otel yatırımı yapmak istiyorlar. Görüşmeler sürüyor" dedi.
ABD'nin ambargosu bavul ticaretini artırdı 2011'in Ağustos ayından itibaren ABD'nin ambargo kararı nedeniyle İran'la iş yapan Türk şirketlerinin para transferi sorunu yaşadığına değinen Ulusoy, "Bankalar bu konuda devre dışı kalmış durumda. Bu durum bavul ticaretini artırdı ve Kapalı Çarşı'ya yaradı" diye konuştu. Ulusoy, "İranlılar sözlerinde dururlar ancak misilleme yapmayı da severler. Ancak Türkiye'de İran önyargısı var. Transfer engeli nedeniyle işadamlarımız büyük sıkıntı çekiyor" diye konuştu.
Kaynak: www.tasimacilar.com 16.05.2012/10:17
|