KÜLTÜREL YAPI

KÜLTÜREL YAPI

Beldemize bağlı 12 köy bulunmaktadır. Merkez, 12 köyün yerleşme amaçlı tercihi konumuna gelmiştir. Her köye ayrı ayrı kara yolu ulaşımı mevcuttur.

Eskiden buralarda çeltik tarlalarının ve üzüm bağlarının olduğu hatta şarap yetiştiriciliğinin yapıldığı söylenir.Günümüzde yerini (iklim değişikliğinden mi çalışma zorluğundan mı bilinmez) çay tarlalarına bırakmış.

Köylerde üretilen yaş (yeşil) çay yaprağı merkezde bulunan Devlet Çay Fabrikasında ve özel çay fabrikalarında işlenmektedir.

Halen Kemalpaşa'da Tedaş İşletme Şefliği,Posta İşletme gişesi, Türk Telekom Teknisyenliği, Sağlık Ocağı Tabipliği, Sarp Gümrük Müdürlüğü, Jandarma Takım Komutanlığı hizmetleri ile eğitim-öğretim kurumu olarak, Çok Programlı Lise, Pansiyonlu İlköğretim Okulu bulunmakta olup, Hopa Halk Eğitim Merkezine bağlı 7 adet pratik el sanatları beceri kursları devam etmektedir. Ayrıca bütün köylerde ilköğretim okulu bulunmaktadır.

Kemalpaşa'nın ekonomik faaliyetleri; karayolu taşımacılığı başta olmak üzere sınır ticareti, merkez ve köylerde yaş çay yaprağı üretimi, sebze, meyve ve hayvan besiciliği gelmektedir. Elde edilen gelir ne yazık ki bir ailenin geçimini sağlayacak düzeyde değildir. Sebze meyve ve hayvancılık kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde yapılmaktadır. Ayrıca Rize ve Hopa bölgesinde yetişen karayemiş meyvesinin oldukça fazla besin değerinin olduğu bilinmekle beraber ülkemizde bu meyve yeteri kadar bilinmemektedir.

Yakın tarihimize kadar ahşap işleri,kök boyaları yapılır ve bu boylardan kilimler dokunurdu. Yine , yöresel geçim kayanağı olan çayın toplama ve taşınmasında kullanılan sepetler örülürdü. Günümüzde bu da yerini metal kaplara ve çuvallara bırakmıştır.

Beldemiz, özellikle yaz aylarında oldukça hareketlilik kazanmaktadır. Yaş çay üretiminin Mayıs ayında başlaması ile işçi göçleri de artmaktadır. Deniz sezonunun açılması, festivallerin başlamasıyla hem nüfus yoğunluğu hem de sosyal bir yoğunluk yaşanmaktadır.

Sosyal ve kültürel alanlarda faaliyet gösterecek mekanlar yok denecek kadar azdır. Çok eskiden beldemizde küçük bir sinema bulunmakta iken zaman içinde bakımsızlıktan yıkılmıştır.Artık sinema, tiyatro ve aile çay bahçeleri, çocuk oyun parkları bulunmamaktadır. Genç nüfusun oldukça yoğun olduğu beldemizde gençlerin sosyal kültürel ve sanat alanında destekleyecek geliştirecek mekanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Günümüze kadar Orman Bakanlığının Dinlenme Tesisi olarak faaliyetini sürdüren tesisler, müstecir tarafından kiralanarak Atakum Tatil Köyü adı ile faaliyete geçmiştir.

Her yönüyle İlçe olma özelliğini kazanmış olan beldemiz ilçe olmayı hak etmiştir.

Hava Durumu
Saat
Üyelik Girişi
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Takvim